МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали

Начало / Отеления

МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” отбеляза 14 ноември - Световен ден за борба със захарния диабет

МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” отбеляза 14 ноември - Световен ден за борба със захарния диабет


Във връзка със Световния ден за борба с диабета в МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски“ бяха проведени профилактични прегледи на граждани , както и на работници от две предприятия в региона, избрани на случаен принцип. По този повод в лечебното заведение се проведе и среща -дискусия с проф. д-р Мария Орбецова -началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Св. Георги”в Пловдив.
„Освен един конкретен ден, за борбата със заболяването по целия свят се организират седмици, дори месец на профилактика. Така и в Кърджали от началото на ноември са преведени Дни на отворените врати, сподели заместник-директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ и специалист-ендокринолог д-р Семра Изетова. Тя отчете, че от проведения скрининг от 350 прегледани при 32-ма са отчетени завишени стойности на кръвната захар. Д-р Изетова отчете също, че в отделение по вътрешни болести с дейност по ендокринология и нефрология средногодишно преминават и се лекуват около 1 600 пациенти, като от началото на годината преминалите пациенти са 1 345.
С последните научни изследвани в областта на лечението на диабет бяха запознати лекарите-специалисти в лечебното заведение от проф. д-р Мария Орбецова. Бяха дискутирани новости, международни препоръки в качественото лечение и проблеми в борбата с диабета.
Диабетът е тежко социално значимо заболяване, което за съжаление, буквално всяка минута разширява своя ареал, каза директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов. Той подчерта, че е особено важно да имаме познания за заболяването, за да можем да се предпазим и да реагираме адекватно, когато вече сме засегнати от него.


Болничен пресцентър

  

Публикувано на: 2023-11-14
МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали вашето място за здраве и грижа
Свържете се с нас +359 361 683 48
Адрес бул. „Беломорски“ 53

Научи повече

Полезни страници