Изложба „Здраве за мен. Здраве за всички!“ изгря във фоайето на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски ”АД
Изложба „Здраве за мен. Здраве за всички!“ изгря във фоайето на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски ”АД
На 09.04.2024г. в МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски ”АД бе открита
изложба във връзка с обявен областен конкурс за рисунка по повод 7 април - Световния ден на здравето на тема : „Здраве за мен. Здраве за всички!“, чрез която децата- художници от Кърджали и региона разкриха своето разбиране на думата „здраве” и значението на здравето в начина ни на живот.
В изложбата са включени 80 рисунки на деца от СУ“Йордан Йовков“, СУ“ Отец Паисий“, СУ“П.Р. Славейков“ ПГИ „ Алеко Константинов“ Арт.школа „Дар“ –Кирково, Школа по изобразително изкуство „Палитра“ЦПЛР-ОДК- Кърджали . Известните кърджалийски художници Пенка Атанасова, Мая Мечева и Хари Атанасов номинираха в качеството си на професионално жури най-добрите творби.
Проф.д-р Тодор Черкезов, приветства участниците и гостите на събитието .
„МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ участва в международната инициатива „Болница, промотираща здраве“ и за нас е важно да провокираме интереса на децата към темата за здравето като универсална и най- значима човешка ценност. За голяма наша радост чрез средствата на изобразителното изкуство децата ни представят своя емоционален свят- една истинска палитра от идеи, представи, възможности и цветове“
Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн приветства участниците и награди отличилите се автори.Той насърчи децата, техните родители и учители да подкрепят и в бъдеще инициативите, които укрепват здравните знания и здравното възпитание на подрастващите.
Художничката Мая Мечева, сподели , че изобразителното изкуство в частност, е всъщност естетическият момент, който всеки един от нас притежава. „Когато ние развиваме тази дейност, ние ставаме още по-големи естети с усещане за красота. Красотата няма да изчезне, колкото и зъл да бъде този свят, и ние, като едни стожери на светлината, която носи изкуството, продължаваме - с трудност или не, да обучаваме тези деца, защото вярваме, че в България има много талантливи деца и те трябва да бъдат показани“, каза Мечева.
А според Хари Атанасов картините, изложени по стените на болницата, ще правят обстановката по-приятна, за да могат хората, „със своите притеснения и страхове да имат една визуална изява на тази надежда, че някой се грижи за болните“.
Жизнерадостните творби на децата ще красят фоайето на 1 етаж и Отделението по анестезиология и интензивно лечение.
Публикувано на: 2024-04-09
0361 /6 83 48
МБАЛ