За пета поредна година в Кърджали се проведе училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит
За пета поредна година в Кърджали се проведе училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит . Водещите имена в сферата на дерматологията- проф.д-р Николай Цанков и доц. д-р Жана Казанджиева бяха лектори в "Училище за родители" на деца с атопичен дерматит ,организирано от Фондация “Екзема” със съдействието на Пиер Фабр България и МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”. Събитието бе открито от проф.д-р Тодор Черкезов,дм , дерматолог и изпълнителен директор МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски ” : „ Заболяването атопичен дерматит в последните години се проявява често и създава много медицински и психологически проблеми. В резултат на тези срещи, пациентът трябва да бъде в състояние да се справи с ежедневните предизвикателства на заболяването", подчерта проф. д-р Тодор Черкезов.
„Това е едно заболяване – старо, колкото света. Още римските императори са боледували от него, но сега атопичният дерматит е много разпространен. Защо – защото вече нищо не е същото. Въздухът на планетата не е същият, храната не е същата, дрехите не са същите и всички тези външни фактори оказват влияние върху кожата така, че някои автори дори говорят как в близките 50 години, до 50 на 100 от децата биха се раждали с атопичен дерматит“, коментира проф. д-р Николай Цанков. По думите му лечението е успоредно с човешкия прогрес, с който нарастват и методите. Проф. Николай Цанков и доц. д-р Жана Казанджиева споделиха още ,че според последните проучвания, атопичният дермартит се превръща в световен проблем. Той засяга близо 20 процента от децата и до осем процента от възрастните. Медиците обърнаха внимание, както на влошаващите фактори, така и на профилактиката на кожата. Обърна се специално внимание на храненето и връзката на атопичния дерматит с хранителните алергии.
Проф. Николай Цанков и доц. Жана Казанджиева предоставиха информация за ползваните медикаменти, допълващи продукти, физиотерапевтични методи и др.
Как да се отглеждат децата с атопичен дерматит, как да се справят с епизодите на тежки прояви, как да се контролира сърбежа, който съпътства изявената сухота на кожата, неотменната полза от ежедневно приложение на емолиенти, както и техники на нанасяне при деца, бяха теми дискутирани с родители на деца с атопичен дерматит.
На срещата присъстваха лекари дерматолози , родители на деца и деца с атопичен дерматит и по –възрасти пациенти с това заболяване.
Публикувано на: 2024-04-29
0361 /6 83 48
МБАЛ