Среща на лекари дерматолози, педиатри и неонатолози от МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски „АД с водещите дерматолози проф. д-р Николай Цанков и доц. д-р Жана Казанджиева.
Лекари дерматолози, педиатри и неонатолози от МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски „АД се срещнаха с водещите дерматолози проф. д-р Николай Цанков и доц. д-р Жана Казанджиева. Обсъдени и дискутирани бяха въпроси свързани с инфантилния хемангиом и решения при най.често срещаните детски дерматози..
Акцентите в срещата : причината за появата на хемангиоми при бебета, признаците и симптомите , какви усложнения могат да причинят и как се диагностицират,какво е лечението на инфантилния хемангиом.
Доц. д-р Жана Казанджиева обясни „Това са малките червени петънца, които постепенно се надигат и след това претъпяват едно бурно развитие при раждането на детето. Важно е да кажем, че при самото раждане тях ги няма или представляват някакво бяло по-малко петънце, но то много бързо, в рамките на три-четири седмици става червено, започва да се надува и придобива формата на ягодка или малинка“, обясни доц. д-р Жана Казанджиева.
Тя обърна внимание, че въпросните петна са предимно по лицето, ръцете, краката и причиняват голяма тревога у родителите. По думите ѝ при хемангиом трябва да се вземат бързо мерки за да бъде успешно, лечението , като от 2017 г. здравната каса поема лечението, продължаващо няколко месеца. Заболяването се среща при около два до пет процента от децата, а причините, според нея са различни.
По време на срещата бе обърнато внимание , че от изключително значение е общопрактикуващите лекари и педиатри да познават заболяването и своевременно да насочват пациентите към специалисти за консултация с цел започване на ранно лечение и постигане на отлични резултати.
Бяха обсъдени възможностите за лечение .
Публикувано на: 2024-04-27
0361 /6 83 48
МБАЛ